Forum Linux Mint Polska
[SOLVED] Brak dźwięku gitary wpiętej do wejścia liniowego - Wersja do druku

+- Forum Linux Mint Polska (https://forum.linuxmint.pl)
+-- Dział: Wsparcie (https://forum.linuxmint.pl/forumdisplay.php?fid=203)
+--- Dział: Multimedia (https://forum.linuxmint.pl/forumdisplay.php?fid=120)
+--- Wątek: [SOLVED] Brak dźwięku gitary wpiętej do wejścia liniowego (/showthread.php?tid=2227)



Brak dźwięku gitary wpiętej do wejścia liniowego - Kano - 02-11-2022

Witam. Ponieważ jest to mój pierwszy post na tym forum, to chciałem się przywitać. A teraz do rzeczy.

Ostatnio chciałem nagrać gitarę basową na moim komputerze. Podpiąłem wzmacniacz przez wyjście słuchawkowe do wejścia liniowego w komputerze. Niestety kiedy gram nie słychać dźwięku basu. W ustawieniach dźwięku w zakładce "Wejście" system pokazuje, że do gniazda "Line in" podpięte jest urządzenie "Line In Wbudowany dźwięk", ale pasek głośności jest nieaktywny. Jednak w "Sterowaniu głośnością PulseAudio" w zakładce "Urządzenia wejściowe" w pozycji "Line in" pasek głośności jest aktywny i widać jak sygnał wzrasta kiedy szarpę struny. Mogę też nagrać bas w Audacity, ale nie słyszę dźwięku basu kiedy gram. Niżej podaję specyfikację systemu i karty dźwiękowej. Będę wdzięczny za wszelką pomoc.

Kod:
System:
Kernel: 5.18.15-051815-generic x86_64 bits: 64 compiler: N/A Desktop: Cinnamon 5.4.12
tk: GTK 3.24.33 wm: Mutter dm: LightDM Distro: Linux Mint 21 Vanessa base: Ubuntu 22.04 jammy

Audio:
Device-1: Intel 8 Series/C220 Series High Definition Audio vendor: Micro-Star MSI
driver: snd_hda_intel v: kernel bus-ID: 00:1b.0 chip-ID: 8086:8c20
Device-2: NVIDIA GK104 HDMI Audio vendor: eVga.com. driver: snd_hda_intel v: kernel pcie:
speed: 8 GT/s lanes: 16 bus-ID: 01:00.1 chip-ID: 10de:0e0a
Sound Server-1: ALSA v: k5.18.15-051815-generic running: yes
Sound Server-2: PulseAudio v: 15.99.1 running: yes
Sound Server-3: PipeWire v: 0.3.48 running: yes

Dodano po pewnym czasie:
Ok, problem rozwiązany. Jakby ktoś miał kiedyś podobny, to napiszę co mi pomogło:
Najpierw za pomocą
Kod:
pacmd list-sources | grep name:
wyświetliłem źródła dźwięku w komputerze. U mnie wyglądało to tak:
Kod:
name: <alsa_output.pci-0000_01_00.1.hdmi-stereo-extra1.monitor>
  name: <alsa_output.pci-0000_00_1b.0.analog-stereo.monitor>
  name: <alsa_input.pci-0000_00_1b.0.analog-stereo>

Żródło o które chodziło jest drugie na tej liście. Wiedząc to, za pomocą
Kod:
pactl load-module module-loopback source=2 latency_msec=1
dodałem moduł loopback do urządzeń wyjściowych wskazując na końcu źródło ("source=2") i zmniejszając latencję, bo jak się później okazało była spora.