Forum Linux Mint Polska
Czarny ekran po odłączeniu i ponownym podłączeniu DVI - Wersja do druku

+- Forum Linux Mint Polska (https://forum.linuxmint.pl)
+-- Dział: Wsparcie (https://forum.linuxmint.pl/forumdisplay.php?fid=203)
+--- Dział: Przedszkole Linuksa (https://forum.linuxmint.pl/forumdisplay.php?fid=177)
+--- Wątek: Czarny ekran po odłączeniu i ponownym podłączeniu DVI (/showthread.php?tid=394)



Czarny ekran po odłączeniu i ponownym podłączeniu DVI - jury - 05-07-2019

Jak tylko odłączę monitor od karty graficznej i ponownie go podłączę, to widzę tylko czarny ekran. Wciskając np Ctrl-Alt-F1 jak najbardziej przełącza się i widzę wizję konsoli.
Poszukałem trochę w sieci i np trafiłem na takie coś:
https://askubuntu.com/questions/527047/why-do-i-just-get-a-black-screen-if-i-disconnect-a-dvi-monitor-and-then-reconnec

co idealnie pasuje do objawów ( i jakby przyczyny ) ale nie mam takiej opcji jak odpowiednik "Turn screen off when inactive for" nigdzie w ustawieniach ( albo jestem ślepy )
Przeczesałem już kawałek internetu i póki co nic to nie wniosło oprócz dymu z czaszki Smile Wszelakie pomysły mile widziane.
Dmesg czy journalctl zupełnie nie wykazują nic w tym temacie.


Kod:
$ inxi -Fxz
System:    Host: stacjonarny1 Kernel: 4.15.0-13-generic x86_64 (64 bit gcc: 5.4.0)
          Desktop: Xfce 4.12.3 (Gtk 2.24.28) Distro: Linux Mint 18.3 Sylvia
Machine:  Mobo: Gigabyte model: B85M-D3H-A v: x.x
          Bios: American Megatrends v: F1 date: 03/30/2015
CPU:      Quad core Intel Core i7-4790 (-HT-MCP-) cache: 8192 KB
          flags: (lm nx sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx) bmips: 28732
          clock speeds: max: 4000 MHz 1: 1117 MHz 2: 1823 MHz 3: 2037 MHz
          4: 1651 MHz 5: 1383 MHz 6: 1370 MHz 7: 1246 MHz 8: 1607 MHz
Graphics:  Card: NVIDIA GM107 [GeForce GTX 750 Ti] bus-ID: 01:00.0
          Display Server: X.Org 1.18.4 drivers: nvidia (unloaded: fbdev,vesa,nouveau)
          Resolution: 1920x1080@60.00hz
          GLX Renderer: GeForce GTX 750 Ti/PCIe/SSE2
          GLX Version: 4.5.0 NVIDIA 384.130 Direct Rendering: Yes
Audio:    Card-1 Intel 8 Series/C220 Series High Definition Audio Controller
          driver: snd_hda_intel bus-ID: 00:1b.0
          Card-2 NVIDIA Device 0fbc driver: snd_hda_intel bus-ID: 01:00.1
          Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.15.0-13-generic
Network:  Card: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller
          driver: r8169 v: 2.3LK-NAPI port: d000 bus-ID: 03:00.0
          IF: enp3s0 state: up speed: 100 Mbps duplex: full mac: <filter>
Drives:    HDD Total Size: 730.2GB (74.6% used)
          ID-1: /dev/sda model: IRP size: 240.1GB
          ID-2: /dev/sdb model: CT240BX200SSD1 size: 240.1GB
          ID-3: /dev/sdc model: WDC_WD2500AVJS size: 250.1GB
Partition: ID-1: / size: 55G used: 12G (22%) fs: ext4 dev: /dev/sda1
          ID-2: /home size: 165G used: 140G (90%) fs: ext4 dev: /dev/sda2
RAID:      No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Sensors:  System Temperatures: cpu: 29.8C mobo: 27.8C gpu: 0.0:30C
          Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info:      Processes: 257 Uptime: 26 min Memory: 2866.1/16006.7MB
          Init: systemd runlevel: 5 Gcc sys: 5.4.0
          Client: Shell (bash 4.3.481) inxi: 2.2.35



RE: Czarny ekran po odłączeniu i ponownym podłączeniu DVI - dedito - 06-07-2019

xfce4-power-manager-settings zakładka ekran


RE: Czarny ekran po odłączeniu i ponownym podłączeniu DVI - jury - 06-07-2019

Tak, dopatrzyłem się w końcu tej opcji tam. Ale ustawienie opcji zgodnie z podpowiedzią na "Nigdy" nic nie wniosło. Dalej odłączenie kabla monitorowego i podłączenie go ponownie daje czarny ekran na pulpicie i mogę tylko wejść przez Ctrl-Alt-F1 do konsoli i wykonać reset. Kurde, potrzebuję KVM'a do tego zestawu monitor, klawiatura i mysz, żeby podpiąć nową zabawkę. Wszelakie pomysły o co może chodzić mile widziane.


RE: Czarny ekran po odłączeniu i ponownym podłączeniu DVI - dedito - 06-07-2019

Spróbuj na tej zakładce ekran ustawić wszystkie opcje na nigdy, ewentualnie wyłącz tam zarządzanie ekranem albo ustaw tryb prezentacji.

Dodatkowo sprawdziłbym w tej "ciemności" przycisk source na monitorze.

Pobaw się też ustawieniami w BIOS
Cytat:Initial Display Output
Specifies the first initiation of the monitor display from the installed PCI, PCI Express graphics card or the
onboard graphics.
IGFX Sets the onboard graphics as the first display.
PCIe 1 Slot Sets the graphics card on the PCIEX16 slot as the first display. (Default)
PCIe 2 Slot Sets the graphics card on the PCIEX4 slot as the first display.
PCI Sets the graphics card on the PCI slot as the first display.
ustaw na slot z którego korzystasz czyli chyba pozycja default.
I wyłącz opcję:
Cytat:Intel Processor Graphics
Enables or disables the onboard graphics function. (Default: Enabled)



RE: Czarny ekran po odłączeniu i ponownym podłączeniu DVI - jury - 06-07-2019

(06-07-2019, 12:29)dedito napisał(a): Spróbuj na tej zakładce ekran ustawić wszystkie opcje na nigdy, ewentualnie wyłącz tam zarządzanie ekranem albo ustaw tryb prezentacji.

Dodatkowo sprawdziłbym w tej "ciemności" przycisk source na monitorze.

I wyłącz opcję:
Cytat:Intel Processor Graphics
Enables or disables the onboard graphics function. (Default: Enabled)

Próbowane i nic nie pomogło.


(06-07-2019, 12:29)dedito napisał(a): Pobaw się też ustawieniami w BIOS
Cytat:Initial Display Output
Specifies the first initiation of the monitor display from the installed PCI, PCI Express graphics card or the
onboard graphics.
IGFX Sets the onboard graphics as the first display.
PCIe 1 Slot Sets the graphics card on the PCIEX16 slot as the first display. (Default)
PCIe 2 Slot Sets the graphics card on the PCIEX4 slot as the first display.
PCI Sets the graphics card on the PCI slot as the first display.


O, to mi zupełnie nie przyszło do głowy. Jak będę przy tamtej maszynie to popróbuję coś w BIOSie pogmerać.